Bra kylutrustning ger säkra livsmedel

Bra kylutrustning är en förutsättning för de som arbetar med känsliga livsmedel. Beroende på verksamhetens omfång finns det olika varianter att införskaffa.

Något som är extremt viktigt för företag som hanterar känsliga livsmedel, är att ha bra kylutrustning. Detta gäller både restauranger, livsmedelsproducenter och butiker. Utan bra kylutrustning riskerar man det som absolut inte får hända – att någon drabbas av matförgiftning på grund av att maten varit dåligt kyld, vilket främjat bakterietillväxt.

Det är nästan helt omöjligt att undvika en liten förekomst av bakterier i livsmedel som hanteras av människor utan att därefter konserveras eller pastöriseras och förpackas under aseptiska förhållanden. Men så länge det handlar om små mängder och – vilket är viktigt – maten hålls kyld, så sker det inte någon nämnvärd tillväxt. Maten är då säker att förtära.

Kylutrustning i form av kylrum och annat

Vad är då bra kylutrustning? Svaret är, som så ofta, att det beror på. Förutsättningarna är olika beroende på vilken typ av livsmedelshantering det handlar om. För en industri är det självklart att det behövs hela kylrum. Dessutom kan det behövas utrustning för snabbkylning, eftersom det är viktigt dels att få ned temperaturen på varma, tillagade livsmedel snabbt och att dessa inte fortfarande är varma när de placeras i kylrum.

Även restaurangkök kan ha nytta av snabbkylar och kylrum. Den främsta skillnaden ligger i storleken på utrustningen och rummen. Här hanteras ju inte lika stora mängder livsmedel som i en industri. Kylbänkar är dessutom ett perfekt komplement för att skapa de bästa förutsättningarna för de förhållanden som råder i ett professionellt kök. För mer information om kylutrusting se coliastore.se

24 Jun 2023